• Vanliga gåstavar kan öka din energiförbrukning
  • Ökad ämnesomsättning och syreförbrukning
  • Stavgång kan lindra depressioner
  • Minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Bli medlem i Stavakademin

Stavgång passar alla och kan utföras individuellt eller i grupp. Det är en allsidig och effektiv träningsform som kan utövas året runt och i stort sett överallt.

Vill du gå ner i vikt? Har du försökt att banta med A, B, C eller D metoden? Eller har du funderat på att köpa pumpande och fjädrande stavar, super-kropps-maniken eller pillret som gör dig smalare? Det finns inga genvägar, ät riktigt och motionera mera, men gör detta med en långsiktig strategi, våga ta steget, att förändra livsstilen permanent. Vi vet att vanliga gåstavar kan öka din energiförbrukning, öka fettförbränningen och att du kan få en större träningseffekt men med en lägre grad av ansträngning när man använder stavar.

Man måste röra på sig för att må bra! Muskler använder vi för att röra oss och för att andas, hjärtat är också en muskel. Om man blir sängliggande, minskas muskelmassa redan under det första dygnet. Varför? Jo, kroppens så kallade basala förbränning - den energi som krävs att hålla kroppen vaken - påverkas av hur stor muskelmassa man har. För att få en bra muskelmassa behöver du mat, rätt mat och regelbundet intag samt en portion motion. En balans mellan intag och uttag helt enkelt. Men tänk på att vi alla är olika och vissa personer har lättare för att tillgodose sin träning än andra.

Forskning har visat att om du tränar en timma per dag så förbränner du fett även under dag två på den motionstimma du hade dagen innan. Upp till 20% är siffror som nämnts.

Här är ytterligare bevisade och goda och fördelar med att använda gåstavar i din träning.

Hög stress i kroppen - har du spänningar i din nacke eller axlar så minskar du dem genom stavträning

Ökad ämnesomsättning och syreförbrukning – du kan äta mer eftersom du förbränner mer energi med stavar.

Stavgång kan lindra depressioner - signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar i hjärnan under träning och det är samma ämnen som finns i antidepressiva mediciner som används vid behandling av depression.

Du sover bättre - faktum är att träning ger dig bättre sömn.

Gör dig en smula smartare med stavgång – forskningen vet att minne och din inlärningsförmåga förbättras mätbart.

Håller dig frisk och förbättrar ditt immunförsvar – tänk dock på att om du tränar för hårt och länge så kan immunförsvaret försämras. Lagom är bäst balans mellan träningsvolym, intensitet och återhämtning.

Mindre godissug - insulinkänslighet förbättras och du lockas inte till att småäta.

Minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer - Genom att äta bra mat, motionera, hålla normalvikt och undvika rökning så minskar du riskerna för den här typen av sjukdomar väsentligt.

Överviktoch fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. I dag har hälften av alla vuxna män, drygt en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn övervikt eller fetma. För att förebygga övervikt behövs många olika åtgärder där maten och motionen är en viktig del.

Börja träna idag, i morgon kan det vara för sent! Om nu inte Rom byggdes på en dag varför skall du då skapa hysteriska mål.

Det finns bara en ledstjärna, börja smått och långsiktigt. Det finns ingen idrottare i världen som har tränat för fullt från dag ett! Sunt förnuft är att sätta upp mål som du lätt kan klara av.

Hur ofta och hårt du ska träna beror på din egen situation. Ta hänsyn till din hälsa, tidigare träningserfarenhet, ålder, motivation och målsättning. Fundera på vad som är viktigt för dig och vad träningen betyder för dig. All träning för den ovane bör starta i det tempo som passar personens egen förmåga. När kroppen är van vid rörelsen och konditionen förbättrats kan man successivt öka tempo, distans, tid och belastning.

Vill du få en effekt av stavgångsträningen bör den lätta träningen ske två till tre gånger per vecka. Med lätt träning menas att gå i ett lagom tempo mellan 30 och 60 minuter på plan mark med så pass låg ansträngningsgrad att du kan prata obehindrat. Naturligtvis behöver du inte konversera, men det är en bra "måttstock" på träningsintensiteten.

När du kommit igång och tränat i några veckor kan du öka intensiteten genom att gå tre till fyra gånger per vecka, använda varierande hastigheter på stegen och gå i lutande och kuperad terräng. Slutligen när du känner dig riktigt bra tränad, kan du lägga in extra pass i veckan med intervallträning i backar. Några hastighetsökningar per pass, till exempel större steg, sprättande skidgång och gång uppför långa backar ökar också träningseffekten.

Det är nyttigt för kroppen att träna, men det är också nödvändigt att låta kroppen vila och återhämta sig. Musklerna blir starkare och klarar av mer efter återhämtning. Kom ihåg att det är du själv som känner din kropp bäst och hur hårt och ofta du kan och vill träna Sätt upp mål med din träning och om du ska jämföra något, jämför då bara med dig själv!

Förslag
Gå en runda på ca: 2km (ett elljusspår, promenadslinga) i ett tempo som passar dig! Glöm ej att ta tiden. Morgonen är den bästa tiden på dagen att bränna fett istället för kolhydrater. Det är då glykogenet är på lägst nivåer. Eftersom dina glykogennivåer är låga så måste kroppen hämta energi från sin andra energikälla som är kroppsfettet. Normalt bränner du fett andra tider också men till största delen använder du dig av ditt glykogen. Genom att träna vid rätt tillfällen kan du bättre styra din fettförbränning.

Om du nu tar ett par stavar och går samma runda så är det vetenskapligt bevisat att:

- du ökar din energiförbrukning
- onödigt stora fettlager i kroppen minskar sakta men säkert med regelbunden stavträning.
- den upplevda ansträngningen är mindre än när du gick utan stavar, detta är fakta! - flera muskelgrupper aktiveras samtidigt och det mjuka rörelsemönstret är skonsamt för otränade personer och personer med skador som behöver en mjukstart i sin rehabilitering.
- när du använder stavar på rätt sätt, minskar belastningen på knä och leder, överkroppen får arbeta mer och träningseffekten blir större.
- man med stavar och vanlig gång kan öka fettförbränningen med upp till 15%. Om man dessutom prestationstränar med stavar kan denna siffra fördubblas.

Alltså du får en större träningseffekt men med en lägre grad av ansträngning när man använder stavar.

I boken "Stavgång -effektiv träning" ger Ingbritt Ekman mer inspiration och goda råd i hur du kan lägga upp din träning med stavarna.

Vill du bli medlem i Stavakademin utan kostnad? Som medlem får du GRATIS träningsprogram, träningsvideo samt specialerbjudanden från Vandringsshopen.se.

Läs mer