"Nordic Walking har en lång historia!"
I takt med idrottens olika framsteg utvecklas även träningsmetoderna. Tidigt under förra seklet hade många av skidlöpare ett fysiskt arbete under sommarhalvåret, för att sedan inrikta sig på skidträningen först då snön börjat falla.
Vissa var framsynta som t.ex. Juha Mieto, Ingemar Stenmark och Gunde Svande insåg att Nordic Walking och stavarna var ett bra träningsredskap i barmarksträningen, det var säkert en av faktorerna som bidrog till deras enorma framgång. Med tiden har träningsmetoderna utvecklats. I dag är rullskidåkning, Nordic Walking, stavträning, skidtunnlar och glaciärläger en nödvändighet för eliten att nå framgångar i den tuffa konkurrensen.
Under mitten av 90-talet började man att använda stavar i Finland. Suomen Latu (motsvarar Friluftsfrämjandet), Vierumäki Idrottsinstitut och Excel, en stavfabrikant, utvecklade konceptet med att träna med stavar. De ansåg att stavträning eller Nordic Walking var en lämplig form av motions- och friskvårdsaktivitet med stora sociala inslag.
I slutet av 90-talet åkte Ingbritt Ekman och Ronny Karlsson, då aktiva i Korpen, till Finland och fick kunskapen om Nordic Walking och stavarnas möjlighet i en allsidig träning.
Nordic Walking blev en stor succé i Sverige och alla skulle gå med stavar. Tyvärr så blev det inte som man tänkt sig och till det finns det flera orsaker. Många fick uppfattningen av att stavarna (STAVGÅNG) skulle öka konditionen/energiförbrukningen med upp till 50%. Men den största orsaken var att de flesta inte fick rätt kunskap i hur man skulle använda stavarna. Så det slutade med att det blev ett praktiskt redskap för äldre som fick stavarna att fungera som stöttor, ett komplement till rollator.
Runt år 2000 till år 2005 fanns det över 750.000 utövare i Finland och i Tyskland räknar man med över 1.000.000 går gick Nordic Walking. Totalt inklusive 350.000 svenskar så kom man under 2006 passera tio miljonerstrecket i Europa. Idag är det betydligt färre som går med stavar.
Nordic Walking är ett etablerat utryck för stavträning i Europa och i Sverige har man etablerat STAVGÅNG som ett begrepp.