• Motionera med stavar
  • Tränar med stavar
  • Motionär som senior
  • Förbättra din kondition
  • Bli medlem

"Motionera med stavar / walkingstavar eller går Nordic Walking i syfte att förbättra din kondition. "

När du tränar med stavar /walkingstavar eller går Nordic Walking i syfte att förbättra din kondition är det viktigt att du följer läkarens ordination. De övningar som vi presenterar i programmet "Alla kan träna med stavar" baseras på tempo, intensitet och belastning, du får även förslag på ett träningsupplägg.

Armar, axlar, mage och rygg stärks du tränar rätt och har rätt stavar. De flesta nybörjare får en "kick" av stavträning för att man inte upplever ansträngningen lika mycket som när man går utan stavar.

Stadgan, balansen, farten, koordinationen, energiförbrukningen, kroppsvikten, muskeluthålligheten, syreupptagningsförmågan, allt förbättras jämfört med vanlig promenad. Stavarna belastar inte heller leder på samma sätt som vid t.ex. löpning.

Stavarna främjar även rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen. Om du utvecklar stavgången eller Nordic Walking till att mer aktivt träna med stavarna, ökar intensiteten och tempot, så får du samma träningseffekt som i all annan träningssituation men du upplever graden av ansträngning lägre och rent av roligare, din motivation ökar. Som medlem i stavakademin får du tillgång till färdiga träningsprogram till både motionär som senior.

Terränggång: Gå med stavarna i kuperad stiglös terräng. Inslag av koordination och styrketräning av överkroppen.

Skidgång: Diagonal rörelse med längre mer kraftfulla springande steg, som om du har skidor på fötterna. Du har något mer framåtlutad kropp än i traditionell stavgång. Viktigt att kroppen stävar framåt, inte gunga upp och ner. Används i långa men ej i branta uppförsbackar. Skidgång kan varieras med skridskosteg, så kallad skating.

Så söker du ett sätt att öka förbränningen från 16,5% och inte är medelålders otränad, med måttlig övervikt, så kan du nog räkna med att stavarna kan bli ett led i öka förbränningen.

Forskning har visat att om du tränar en timma per dag så förbränner du fett även under dag två på den motionstimma du hade dagen innan. Upp till 20% är siffror som nämnts.

De övningar som vi presenterar i programmet för motionärer baseras på varierande tempo, lagom intensitet och måttlig till hög belastning, du får även förslag på träningsupplägg.

Du kan träna med stavar året om, använd halkskydd för skor.

Här finns mer stavgångsinstruktion om hur du kan lägga upp din träning.

I boken "Stavgång -effektiv träning" ger Ingbritt Ekman mer inspiration och goda råd i hur du kan lägga upp din träning med stavarna.

Vill du bli medlem i Stavakademin utan kostnad? Som medlem får du GRATIS träningsprogram, träningsvideo samt specialerbjudanden från Vandringsshopen.se.

Det kan vara förståndigt att rådgöra med en läkare innan man påbörjar ett träningsprogram, speciellt om man lider av någon hjärtsjukdom, högt blodtryck eller har något annat medicinskt problem.

Läs mer