Vandring, hiking, trekking, trailvandring, med vandringsstavar.

Det finns olika varianter på friluftsaktiviteten vandring. En del använder stavar för vandring över dagen medan andra stannar ute i flera dagar och veckor och lever vildmarksliv, typ fjällvandring, där en del utrustning är nödvändigt att ha med sig som till exempel trekkingstavar, tält, bra skor, skoskavplåster, myggmedel, mat, köksutrustning, en bra ryggsäck som ger plats åt trekkingstavarna.

Börja med att lära dig från någons som kan vandring. ÖrnMalm lär dig allt du behöver veta inför din fjällvandring efter Kungsleden; hur du utrustar dig, hur du ska planera din vandring och hur du hittar rätt. I denna serie på 4 avsnitt får du en bra grundkunskaper

Vandring är mycket populärt och många företag arrangerar vandrarresor inom och utom Sverige. Speciellt i Europa är det en många vandrare som hänger sig åt denna fritidssysselsättning, synnerhet i Alperna och i Storbritannien är hiking vanligt förekommande.

I Sverige finns mängder av fina och välskötta vandringsleder, såväl långa som korta, från norr till söder.

Fjällvandring är en stor upplevelse med sin orörda natur och stillsamhet. Det finns vandringsleder i olika svårighetsgrader och man bör i förväg vara noga med att ta reda på allt om terrängen och andra förhållanden för att göra en realistisk bedömning om man har tillräckligt med kondition och styrka för att klara av sträckan.

Håller man sig till de stora och populära lederna i Sverige som till exempel Kungsleden och Padjelantaleden finns det övernattnings-stugor men ett par bra skor och par bra vandringsstavar eller trekkingstavar behövs alltid.

Andra vandringsleder kan ockå vara fina slingor och stigar, mer lämpade som promenadvägar. Bara i Göteborg, på västkusten, finns det över 80 preparerade stigar och stråk som passar för en lagom ansträngande motionsrunda eller ett intensiv träningspass med gåstavarna. Ett annat alternativ är Hallandsleden som anknyter i söder till Skåneleden och i norr till Bohusleden. 

På en fjällvandring behöver man inte alltid tänka "motion" för det får man på köpet men vill man ändå ta tillfället i akt och tänka på kondition och midjemått, kan en med flera funktioner, inklusive kaloriräknare, var en onödig men kul sak att ha med sig på vandringen.

De svenska fjällen är välbesökta året runt. På vintern råder oftast goda skidterrängs-förhållanden och skidanläggningarna är många och kan ta emot tusentals turister.

På sommaren är det mycket populärt att fjällvandra med start i Hemavan i Lappland. Den lilla turistorten, som ser tusentals turister och fjällvandrare passera byn varje år, består bara av 216 invånare.

Läs mer