• högpresterande idrottare
  • Elitåkaren Lars Ljung
  • använder stavar för barmarksträning
  • Olika muskelgrupper påverkas när du går Nordic Walking
  • Bli medlem

"Vet du vad skillnaden är mellan stavgång, skidgång och träning med stavar / walkingstavar?"

Varför använder inte du stavar? Är det så att du som högpresterande idrottare inte tror att Nordic walking kan öka din uthållighet, styrka och flexibilitet i grundträningen?

Fel!...Visst, det känt att längdskidåkare använder stavar för barmarksträning och det kallas för skidgång och sprättande skidgång det är inte bara för att hålla igång en teknik. Elitåkaren Lars Ljung, som även jobbar för svenska skidlandslaget genom Sveriges Olympiska Kommitté, avlutades precis sin skidkarriär. Här berättar han hur du tränar skidgång.

Nej, skidåkarna ser på stavarnas funktion som ett sätt att skapar förändring och mångfald i träningen. Olika muskelgrupper påverkas när du går Nordic Walking. På överkroppen har du armmuskeln som påverkar biceps när du böjer armen och triceps när du sträcker på armen. Andra muskelgrupper är bröstmuskel, magmusklerna, breda ryggmuskeln, djupa och långa ryggsträckarna.

Och i triathlon är stavar en bra träning för överkroppen för att sedan kunna simma, cykla och springa. Andra exempel är roddare och paddlare. De tränar mycket längdskidor på vintern för att klara kraven på råstyrka i överkroppen.

Vi tror att i alla sporter där du har nytta av uthållighet och styrka kan du kombinera grundträningen med stavar.

Våra program framtagna för träning med stavar, bygger på samma grundteknik till alla men styrs av intervall och tempo för olika prestationsnivåer.

Som högpresterande idrottare vet du hur viktigt det är med att både utrustning och metodik är väl utprovad. 

De övningar som vi presenterar i programmet för prestations idrottare baseras på högt tempo, hög intensitet och stor belastning och du får även förslag på träningsupplägg.

Armar, axlar, mage och rygg stärks om du tränar rätt och har rätt stavar och teknik

Stadgan, balansen, farten, koordinationen, energiförbrukningen, kroppsvikten, muskeluthålligheten, syreupptagningsförmågan, allt förbättras. Stavarna belastar inte heller leder på samma sätt som vid t.ex. löpning. Stavarna främjar även rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen.

Du kan träna med stavar året om, använd halkskydd för skor.

I boken "Stavgång -effektiv träning" ger Ingbritt Ekman mer inspiration och goda råd i hur du kan lägga upp din träning med stavarna.

Vill du bli medlem i Stavakademin utan kostnad? Som medlem får du GRATIS träningsprogram, träningsvideo samt specialerbjudanden från Vandringsshopen.se.

Det kan vara förståndigt att rådgöra med en läkare innan man påbörjar ett träningsprogram, speciellt om man lider av någon hjärtsjukdom, högt blodtryck eller har något annat medicinskt problem.

Läs mer