"Att gå med stavar, Nordic Walking, är töntigt, de är ju bara gamla som gör det!"
Attityden till Nordic Walking som träningskoncept är låg bland barn och ungdom men det finns entusiaster som har utvecklat stavanvändandet till något positivt och i vissa fall roligt, men inte ballt, än så länge!
Ungdomar behöver motivation, styrning, ledarskap, entusiasm detta vet skolledare. Men det behövs också finansiella resurser och prioritering för att få en önskvärd fysisk aktivitet på idrottslektionerna. Här kan gåstavar/walkingstav eller Nordic Walking som man kallar det,vara ett rimligt ekonomiskt alternativ.
När vi skrev manuset till programmet "Alla kan träna med stavar" så uteslöt vi gruppen barn och ungdom för att vi inte kunde motivera oss att skapa ett program som kan entusiasmera Nordic Walking eller stavträning till denna målgrupp.
Men under inspelningen av de andra avsnitten insåg vi att man visst kunde överföra rörelser och andra övningar till både barn & ungdom med gåstavar.
Vi anlitade en fritidspedagog som själv var en entusiast till att träna med stavar, vi fick möjlighet att prova olika idéer på ett tjejfotbollslag ålder 11-12 år.
Stavträningen gjordes i samband med den vanliga torsdagsträningen och vi använde musik som hjälpte till att hålla takten och skapa en aktiv gång.
Gå runt, göra diagonaler och träna stavgångsteknik. Smidigheten tränas med att crawla, paddla och med korsvisa övningar mellan hand och fot. Slalom mellan kompisar, träd och stolpar, backträning och terränggång och sista paret ut.
Det som ungdomarna själva får hitta på och övningar med tävlingsmoment är nog "favvo" nummer ett.
Det finns många träningsmoment man kan göra inomhus, bara fantasin sätter gränser när du tränar med stavar eller gå Nordic Walking.
Som medlem i stavakademin kan du se längre videoavsnitt i hur du kan träna med stavar