Keppijumppa=Stavgympa

Inget är nytt under solen! Även att gympa med en stav har våra grannar i öster gjort under många år. Keppijumppa är en slags styrketräning där man med en stav (kvastskaft eller liknande) gör styrkeövningar till en instruktionsvideo.

Vi har tagit stavgympan ett steg längre! Vår stavgympa har sin grund i de uppvärmande rörelser som man utför innan den aktiva träningen startar. Stavarna hjälper till att få en större träningseffekt i rörlighets- och styrkeövningarna med stora rörelseutslag och bra stöd för bland annat balansträning.

Här blandas gång, spring, hopp, kombinationer och rörlighet till musik. Musiken hjälper till att göra rörelserna mer drivande, följsammare och kraftfullare. Genom att använda stavar kan man ta ut en rörelse ordentligt och i vissa balansövningar kan man få ett bra stöd med stavarna.

Särskilt bra för hjärnan har stavgympa visat sig vara. De korsvisa rörelserna som passerar kroppens mittlinje skapar nya förbindelser mellan hjärnhalvorna.

Många uppskattar att träna i grupp men det kan även sporra till en extra insats om man gör övningarna två och två. En annan fördel med stavarna är att man sitter fast med händerna i handskarna. Rörelseutslaget blir automatiskt större.

Armar, axlar, mage och rygg stärks om du har rätt stavar

Rörlighet, styrka och kondition, syreupptagningsförmågan, allt förbättras. Stavarna belastar inte heller leder på samma sätt som vid t.ex. löpning. Stavarna främjar även rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen.

Utbilda dig till stavgångsledare, stavgångscoach, stavgångsinstruktör eller bara för din egen skull för endast 499:-!

De övningar som vi presenterar i e-utbildningen "Alla kan träna med stavar" baseras på tempo, intensitet och belastning och du får även förslag på träningsupplägg.

Det kan vara förståndigt att rådgöra med en läkare innan man påbörjar ett träningsprogram, speciellt om man lider av någon hjärtsjukdom, högt blodtryck eller har något annat medicinskt problem.

Back to Top