Med en pulsmätare kan du reglera och följa intensiteten på din stavträning.

Eftersom hjärtat är motorn i kroppen och den frekvens som genereras vid ökad arbetsbelastning, gör att vi kan använda pulsen som ett mått på aktuell intensitet. Med en pulsmätare kan du reglera och följa intensiteten på din stavträning. Här finns det många olika typer att välja mellan. En pulsmätare består av en armbandsklocka och ett sändarbälte som man fäster runt bröstet.

När man tränar aktivt med stavar så registreras pulsen och man kan på så sätt få en indikation på hur mycket man anstränger sig i förhållande till sin maxpuls.

Om man konditionstränar med stavarna på ett distanspass och inte vill att pulsen ska gå över till exempel 150 slag per minut så ställer man in pulsmätaren på det. Man kan sedan kontrollera pulsen på armbandsuret och om man går över så varnar pulsmätaren genom att pipa. En pulsmätare kostar från ca 500 kronor och uppåt och de flesta modeller har flera olika funktioner.

Ett annat sätt att mäta sin träning är med en pedometer eller stegräknare som den även kallas för.

Den hjälper dig att hålla reda på hur lång sträcka och hur många steg du tagit under din promenad eller träning. Du ställer in din genomsnittliga steglängd och därefter håller pedometern koll på antal steg och vilken sträcka det motsvarar med hjälp av en sensor som känner av varje steg. 10.000 steg om dagen är ett bra utgångsläge för att hålla sig frisk. Att mäta hur många steg du tar, sträckan du går och hur många kalorier du bränner, ger en ny dimension när du tränar med stavar.

Vill du veta mer om puls- och stegräknare, gå in på www.stavgangsbutiken.se

Back to Top