Att börja med stavträning, en kort instruktion!

Att träna stavgång, eller Nordic Walking som det också kallas, är ett bra sätt att gå ner i vikt och förbättra hjärtats verksamhet och framför allt är det humörhöjande. Det fina med Nordic Walking är förutom de här fördelarna att det är enkelt att utöva. Beroende på vad du vill uppnå bör du gå i olika tempo, intervaller och med olika intensitet. Några faktorer som kan påverka resultatet är din kondition, vikt och ålder. När du tränar med stavar eller går Nordic Walking behöver du inte ha en pumpande stav med inbyggd fjädring, eller en super de lux kompositstav/walkingstav som är tredelad och som är ultralätt. Vanliga gåstavar fungerar lika bra! Här följer en enkel instruktion om hur du skall nå ett bra resultat. Det viktigaste är ändå att du har en trevlig stund.

Träningsmål
Vill du gå ner i vikt – bör du träna minst 45–60 minuter per dag, minst 5 dagar i veckan Ditt tempo bör vara i nivå med att du kan hålla en konversation. Detta passar dig som är otränad och/eller är i en REHAB-fas.

Vill du förbättra din hälsa – bör du träna 30 minuter, minst 5 dagar i veckan. Ditt tempo bör vara i nivå med att du kan hålla en konversation. Detta passar dig som är tränad och passar en motionär och/eller senior.

Vill du förbättra din kondition – bör du träna 20-30 minuter minst 5 dagar i veckan. Ditt tempo bör vara snabbt. Detta passar dig som är tränad , för en mycket tränad motionär eller en person som är prestationsinriktad i sin träning.

Träning i tre moment
Uppvärmning – Att värma upp är viktigt. Cirka 3-4 minuter hjälper till att få musklerna varma och du minskar risken för sträckningar och liknande. Cirkulationen ökar och transporten av syre till muskler och liknande ökar. Du orkar mer.

Träningspasset – skall vara genomtänkt och det finns ingen anledning till att överprestera i sin träning. Du måste känna hur din kropp reagerar och sakta öka intensiteten. Ta det lugnt i början,du kommer ändå att märka en skillnad. Forskning har visat att om du tränar en timma per dag så förbränner du fett även under dag två på den motionstimma du hade dagen innan. Upp till 20 % är siffror som nämnts.

Återhämtningen – är viktigare än man tror. Återhämtning innebär att man varvar ner efter träning genom stretching, avslapp-ning och mat. (Tänk på att maten helst ska intas runt 60 minuter efter träning för bästa resultat).

I boken "Stavgång -effektiv träning" ger Ingbritt Ekman mer inspiration och goda råd i hur du kan lägga upp din träning med stavarna.

Du kan träna med stavar året om, använd halkskydd för skor.

Vill du bli medlem i Stavakademin utan kostnad? Som medlem får du GRATIS träningsprogram, träningsvideo samt specialerbjudanden från Vandringsshopen.se.

Läs mer